Arto Halonen

Arto Halonen

s. 11.01.1964 (60 vuotta)
Joensuu, Suomi

Biografia

Arto Halonen on niin Suomessa kuin kansainvälisestikin palkittu elokuvaohjaaja ja tuottaja, joka tunnetaan yhteiskunnallisesti kantaaottavista aiheistaan. Kunnianosoituksena taiteellisesta luomistyöstään Haloselle myönnettiin vuonna 2005 Suomi-palkinto, joka on korkein kulttuuriministerin ja valtiovallan jakama vuosittainen kulttuuripalkinto. Lisäksi Haloselle on myönnetty muun muassa Helsingin kaupungin kulttuuripalkinto vuonna 2010 sekä Euroopan Unionin humanitaarinen palkinto vuonna 1998. Halonen on myös DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaalin perustaja ja sen ensimmäinen festivaalijohtaja.

Halosen ensimmäinen teatterilevitykseen tullut pitkä fiktioelokuva Prinsessa (2010) on palkittu festivaaleilla eri puolilla maailmaa. Elokuva oli myös suuri yleisömenestys Suomessa. Prinsessa keräsi yli 300 000 katsojaa kotimaisissa elokuvateattereissa, mikä teki siitä yhden vuosikymmenen katsotuimmista suomalaisista elokuvista. Halonen palkittiin elokuvan myötä valtakunnallisella mielenterveyspalkinnolla sekä ensimmäisenä kulttuurialan edustajana Suomen sosiaali- ja terveys Ry:n valtakunnallisen kansalaistoiminnan palkinnolla.

Arto Halosen pitkä fiktioelokuva Isänmaallinen mies sai Suomen ensi-iltansa joulukuussa 2013. Elokuva nähtiin tuolloin myös kymmenellä paikkakunnalla eri puolella Yhdysvaltoja osana tunnetun elokuvakriitikon Harlan Jacobsonin Talk Cinema -esityssarjaa. Festivaaliensi-iltansa elokuva sai Seattlen ja Varsovan kansainvälisillä elokuvajuhlilla. Keväällä 2014 Isänmaallinen mies oli elokuvateatterilevityksessä Kroatiassa ja vuoden 2015 alussa Virossa. Elokuvan oikeudet on myyty 21 maahan.

Halosen dokumenttielokuvat (mm. Valkoinen raivo, Pyhän kirjan varjo, Sinivalkoinen valhe ja Karmapa – Jumaluuden kaksi tietä) ovat herättäneet paljon yhteiskunnallista keskustelua ja ne ovat saaneet lukuisia kansain- välisiä palkintoja. Pyhän kirjan varjo on yksi kaikkien aikojen levinneimmistä suomalaista dokumenttielokuvista maailmalla, ja se on ollut ehdolla myös vuonna 2008 Euroopan elokuva-akatemian parhaan dokumenttielokuvan palkin- non saajaksi. Thessalonikin kansainvälinen dokumenttielokuvafestivaali palkitsi Halosen vuonna 2008 yhtenä aikansa merkittävimmistä eurooppalaisista dokumenttielokuvan kehittäjistä.

Art Films production AFP Ltd

Ohjaaja

Tuottaja

Käsikirjoittaja

Leikkaaja

Kuvaaja

Näyttelijä

Elokuvat
2013

Isänmaallinen mies

1993

Onnellinen hääpäivä (TV elokuva)

Dokumentit
2015

Den vita vreden

2012

Sinivalkoinen valhe - näyttelijä, kertoja

2009

Magnetmannen

2000

Taivasta vasten

1998

Karmapa - matka maailman katolla

1992

Ringside

Lyhyet
2015

Pääosassa Elokuva (kouluelokuva)

Äänittäjä

Dokumentit
1998

Karmapa - jumaluuden kaksi tietä (TV elokuva)

 

Karmapa - matka maailman katolla

Lyhyet
1990

Turisti

Vieras

TV ohjelmat
2019

Viiden jälkeen

2017

Jussi Gaala 2017