Centaur

(festivaalin nimi)
  • Alankomaat Centaur (festivaalin nimi) (lisää)
Traileri

Juonikuvaukset(1)

Centaur muistuttaa paikoin dokumenttielokuvaa. Mielikuvituksellisen tarinan kertomisen ohessa se taltioi nykypäivän Kirgistanin arkea, jota se hyödyntää kerronnassaan kauniisti ja tarkasti. Päähenkilö on mies, joka tunnetaan hevosintoilunsa takia kotikylässään nimellä Kentauri. Hän on monitoimimies: kylänsä entisen elokuvateatterin koneenkäyttäjä, rakentaja ja hevosvaras. Hän ei varasta rahasta, vaan kulttuuriperinnön vaalimiseksi. Kentauri harjoittaa omalla tavallaan kansanuskontoa ja varastaa hevosia ja ratsastaa niillä tuulispäänä saadakseen yhteyden kirgiisien muinaiseen hevosjumala Kambar Ataan, jotta vauraus ja ihmisten keskinäinen yhteys palaisivat kirgiisien maille.

Kirgiisiohjaaja Aktan Arym Kubat, joka tunnetaan myös venäläistetyllä nimellään Aktan Abdykalykov, esittää myös elokuvan pääosaa. Varkaan makuuhuoneen seinällä vilahtaa Tšingiz Aitmatovin tekstiin perustuvan, Tolomush Akeyevin ohjaaman Krasnoe yabloko (suom. punainen omena) -elokuvan juliste vuodelta 1976. Centaur-elokuvan yllä tuntuu muutenkin leijuvan Kirgisian tunnetuimman kirjailijan, ihmisten ja eläinten suhteista paljon kirjoittaneen ja kotimaansa myyteistä ammentaneen Aitmatovin henki.
Antti Selkokari (Helsinki International Film Festival)

(lisää)

Arvostelut (2)

POMO 

kaikki käyttäjän arvostelut

englanti Despite having a nice poetic message (and ending), this drama has a rather uninteresting narrative course (especially when you watch it in a makeshift cinema while sitting on the cheapest office chair). [Karlovy Vary IFF] ()

Malarkey 

kaikki käyttäjän arvostelut

englanti A very nice camera, very nice people behind the camera and Kyrgyzstan shown in all of its natural beauty. I liked the main idea of the film, but it was sometimes quite boring. ()