Käytöskukka

(sarja)
  • Suomi Hinku ja Vinku (lisää)
Animaatio / Perhe
Suomi, 1966, 13x5 min

Ohjaus:

Heikki Partanen

Käsikirjoitus:

Heikki Partanen

Kuvaus:

Heikki Partanen

Näyttelijät:

Risto Pyörälä
(lisää ammatteja)

Juonikuvaukset(1)

Käytöskukka-sarjan päähahmot ovat Kotiporsaanpoikanen Hinku, joka on väriltään
harmaa ja jonka tunnusmerkkinä on pikku saparo, ja Piikkiporsaanpoikanen Vinku, joka on väriltään musta ja joka omistaa pikkuruisen kärsäpiikin. Hinku ja Vinku ovat tavanneet sattumalta ja päättäneet yhdessä katsella maailmaa. Käytöskukka-sarja on "käyttäytymisopas" pienille lapsille, siinä käsitellään monia asioita, joiden huomaaminen saa elämän sujumaan helpommin.

Osa 1: Ylpeys
Riikinkukko ylpeilee komeasta pyrstöstään. Metsän Pöllö huomaa korean höyhenviuhkan ja sieppaa itselleen vihreän sulan. Suursyömäri vie sinisen sulan. Lopulta tuuli tempaisee riikinkukolta sen viimeisen, punaisen sulan ja se näyttää aivan tavalliselta linnulta. Ylpeys käy lankeemuksen edellä.
Osa 2: Rohkeus
Hinku haluaa näyttää rohkeutensa kiipeämällä puuhun. Puussa asuu Metsän Pöllö, joka närkästyy kutsumattomasta vieraasta ja pyytää Suursyömärin paikalle. Hinku voimistelee puussa, mutta liukastuu ja jää avuttomana roikkumaan oksaan. Suursyömäri odottelee makupalaa puun alla, mutta Vinku pelastaa ystävänsä.
Osa 3: Huomaavaisuus
Vesihiisi tuntee itsensä yksinäiseksi saarellaan. Se lähtee etsimään ystäviä mutta tulee aina karkotetuksi pois. Hinku ja Vinku löytävät Hiiden itkemästä rannalla ja vievät sille kukkasen. Vesihiisi ilahtuu ja oppii samalla, että olemalla huomaavainen saa ystävän.
Osa 4: Ahneus
Hinku ja Vinku kiipeävät puuhun ahmimaan löytämiään omenoita. Metsän Pöllö ajaa heidät alas puusta, mutta samalla putoavat kaikki omenat. Suursyömäri ryntää paikalle ja ahnehtii suuhunsa koko saaliin. Joukossa on kuitenkin jättiläisomena, joka ei mahdu Suursyömärin kitaan, ja se jää Hinkun ja Vinkun leikkikaluksi. Ahneudellakin on rajansa.
Osa 5: Laiskuus
Lötkö-laiskuri viettää aikaa taivasta katsellen eikä halua tehdä työtä. Se ahnehtii suuhunsa mehiläisten keräämän hunajan ja pinkoo pakoon suuttuneita mehiläisiä. Hinku ja Vinku lepyttävät mehiläiset tuomalla niille mesikukkia. Myös Lötkö saa kukan palkinnoksi ahkerasta pakoonjuoksusta.
Osa 6: Kateus
Metsän Pöllö on vihreä kateudesta nähdessään Kaupunkilaisporsaan upean, punaisen auton. Pöllö lähtee salaa ajelulle, mutta luvattoman ajon aikana tapahtuu monenlaista vahinkoa. Kateudella on monta mutkaa matkassa.
Osa 7: Sinisilmäisyys
Hinku ja Vinku tapaavat taivaansinisilmäisen Lampaan. Pöllö kadehtii lampaan villoja ja narraa siltä villat jättäen jäljelle vain villahousut. Lammas saa kiittää onneaan, että sinisilmäisyydessään sai edes villahousut pitää.
Osa 8: Turhamaisuus
Hienot Pingviiniherrat pitävät kokousta eivätkä hyväksy seuraansa huonosti pukeutuneita. Suursyömäri haluaa hinnalla millä hyvänsä hatun. Sopivaa ei löydy, porsaat nauravat ja hattujen loppu on Suursyömärin kita.
Osa 9: Murjotus
Hinku, Vinku ja Vesihiisi leikkivät uimarannalla. Hiiden uimahousuista katkeaa kuminauha ja tämä alkaa murjottaa. Hinkua ja Vinkua juttu vain naurattaa ja kohta kaikki ovat taas iloisia. Ei kannata murjottaa pikkuasioista.
Osa 10: Kiire
Hinku, Vinku ja Kilpikonna aiheuttavat kaaoksen kaupungin liikenteessä. He huomaavat, että kohteliaisuus on paras sääntö liikenteessä. Liikennepoliisia ei saa piikillä pistää eikä juosta päin punaisia.
Osa 11: Apua
Hinku sukeltelee kalojen kanssa. Vinku haluaa myös koettaa, vaikkei osaakaan uida. Se hyppää järveen ja painuu tietenkin pohjaan. Ystäväänsä etsiessään Hinku ajautuu myrskyssä ulapalle. Kaikki päättyy kuitenkin lopulta hyvin ja Vinkukin oppii uimaan.
Osa 12: Ystävyys
Suursyömäri on pahalla tuulella. Suutuksissaan se pistää suuhunsa pensaan, jossa Pöllö piileskelee. Pöllö nostaa ensin kovan melun, mutta auttaa sitten Suursyömäriä puhdistamalla tämän suuren suun oksista ja tikuista. Ystävyys on tärkeä asia.
Osa 13: Persoonallisuus
Hinku ja Vinku makaavat niityllä ja haaveilevat. Hinku kuvittelee itselleen mahtavat korvat, joiden avulla voi lentää. Vinku uneksii suuresta kärsäpiikistä. Taivaalla liidellessään Hinku törmää Suursyömäriin ja Vinkun sukellusretki päättyy Merihirviön kohtaamiseen. Ystävykset heräävät ja ilahtuvat nähdessään toisensa. Hinkun korvat ovat juuri hänelle sopivat eikä Vinkun kärsäpiikki voisi olla suurempi. (Suomen Elokuvakontakti)

(lisää)