Lou Reed’s Berlin

  • Yhdysvallat Lou Reed's Berlin
Yhdysvallat / Yhdistynyt kuningaskunta, 2007, 85 min

Juonikuvaukset(1)

Lou Reedin vuoden 1973 albumi Berlin sai ilmestyessään ristiriitaisen vastaanoton ja floppasi kaupallisesti. Reed ei koskaan esittänyt kokonaisuutta livenä. Huumeisen pariskunnan sortuvasta elämästä kertova teema-albumi on vuosien saatossa kokenut arvonpalautuksen ja noussut kiistattomaksi klassikoksi.
33 vuotta Berlinin ilmestymisen jälkeen Reed ja tuottajanero Bob Ezrin toteuttivat vihdoin heidän ja fanien yhteisen toiveen. Lou Reed esitti mestariteoksensa alusta loppuun viitenä peräkkäisenä loppuunmyytynä iltana joulukuussa 2006 New Yorkin St. Anne's Warehousessa. Paikalla oli myös levyn suuri ihailija, kuvataiteilija-ohjaaja Julian Schnabel (Perhonen lasikuvussa) kameraryhmineen. Schnabel koosti filmimateriaalista vaikuttavan konserttielokuvan.
Reed on bändeineen lavalla loistavassa vedossa. Kuuluilta kivikasvoilta on luettavissa tyytyväisyys vuosikausien haaveen täyttymisestä. Alkuperäisestä Berlin-kokoonpanosta ovat mukana kitaravelho Steve Hunter ja tuottaja Ezrin, joka heiluu lavalla kapellimestarin roolissa. Taustalaulusta vastaavat Antony (Antony and the Johnsons), Sharon Jones (Sharon Jones & The Dap-Kings) ja Brooklyn Youth Chorus. Selittäviä dokumenttipätkiä tai edes välispiikkejä ei tarvita. Musiikki puhuu puolestaan. Men of Good Fortunen kaltaiset huippukohdat vetävät ihon kananlihalle. Schnabelin tyttären Lola Montes Schnabelin käsialaa ovat kateutta, raivoa ja menetystä käsittelevän levyn tarinaa kuvittavat impressionistiset välikuvat, joissa esiintyy Emmanuelle Seigner. Encoressa kuullaan Antonyn värisyttävä tulkinta Velvet Underground –klassikosta Candy Says. (Cinema Mondo)

(lisää)